31 de des. 2015

Un resum abans de començar un any nou

Ensenyar als més joves a creuar de manera segura per un pas de vianants, a respectar un semàfor en vermell, a cordar-se el cinturó de seguretat i a posar-se el casc quan pugen a una bicicleta són alguns els objectius dels monitors de  la Policia Local de Pals han posat en marxa durant el curs passat,  que té com a objectiu contribuir a reduir els accidents de trànsit, dins del nostre municipi.

Són normes bàsiques que en moltes ocasions desconeixen o no respecten prou, i que es pretén fomentar entre alumnes, professors i famílies. Entre els factors de risc que més destaquen els escolars es troba el fet que els cotxes obstrueixen els passos o zona de  vianants i els obliguen a creuar per zones no senyalitzades, corrent així el risc de patir un atropellament.

També hem descobert gracies  als  debats amb els alumnes que molts pares no coneixen certes normes bàsiques relacionades amb l’avançament a ciclistes, amb la velocitat a la qual s’ha de circular per una zona residencial, amb les obligacions que tenen els vianants i en com actuar en cas d’atropellament i davant un senyal de cedir el pas, entre altres.

 En els conceptes de seguretat viària que els afecten en cada etapa educativa, així com conscienciar-los a ells i a les seves famílies sobre els riscos derivats de les conductes viàries incorrectes.  Els especialistes coincideixen en que aquest tipus de coneixements han de començar a impartir-se entre els 3 i els 7 anys, franja d’edat en la que els nens són molt receptius i es consciencien amb major facilitat sobre els riscos que corren si no respecten les normes bàsiques de seguretat viària com a vianants i en un futur com a conductors.

Entre les activitats que aquests estudiants  han portat a terme  durant aquest curs escolar també destaquen aquelles en què s’utilitza el joc, el treball en grup i la lectura per a l’adquisició de normes, actituds i valors adaptats a cada edat. Entre les que van dirigides a alumnes d’educació infantil, crida l’atenció el “taller d’animació”, que consisteix a generar una situació fictícia simulant l’interior d’un vehicle perquè els nens es familiaritzin amb els sistemes de retenció infantil i les normes bàsiques de comportament, com pujar i baixar del cotxe pel costat de la vorera i no treure les mans per la finestreta, entre altres.

Els alumnes d’educació primària, de 6 a 11 anys, també treballaran valors com el respecte i la prudència per esdevenir vianants segurs a través de tallers en què col·labora tota la classe. Tot plegat per aprendre a reconèixer diferents senyals de trànsit que indiquin perill i prohibició, i realitzant  l’activitat “Circuit de Karts i bicicletes  i pels mes grans sortida amb bicicleta a la Platja”, que ensenya pràctiques segures a través de la bicicleta, que es el vehicle més utilitzat en aquestes edats.

Esperem que haguem contribuït amb el nostre petit gra de sorra, any rere any, a formar-vos i a donar-vos seguretat com a petits vianants i conductors.

Ens enriqueix molt el contacte i l'estima que ens demostreu, volem que els nens i nenes vegin la policia des d'un altre punt de vista, amb naturalitat i com aquells que un dia els poden ajudar.


Ens veiem el pròxim curs escolar!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada